Hvordan starte å investere

Investeringer er en viktig del av økonomisk planlegging og en nøkkel til å oppnå økonomisk frihet. Enten målet ditt er å bygge formue for fremtiden, spare til pensjon, eller oppnå jevn avkastning på pengene dine, er investeringer veien å gå.

Men for nybegynnere kan investeringsverdenen virke skremmende og kompleks. Denne veiledningen vil hjelpe deg med å forstå grunnleggende prinsipper for investeringer og gi deg trinnvise instruksjoner for å komme i gang.

Del 1: Forståelse av investeringer

Før du begynner å investere, er det viktig å ha en grunnleggende forståelse av hva investeringer innebærer.

  1. Hva vil det si å investere? Investering handler om å plassere penger i forskjellige typer eiendeler med håp om å få tilbake mer penger i fremtiden. Dette kan inkludere aksjer, renter, eiendom, råvarer og mer.
  2. Risiko og avkastning: Alle investeringer innebærer en viss grad av risiko. Forventet avkastning er ofte knyttet til risikonivået. Generelt sett gir investeringer med høyere risiko potensial for høyere avkastning, mens investeringer med lavere risiko gir mer stabile, men lavere avkastning.
  3. Tidsramme: Det er viktig å ha en klar tidsramme for investeringene dine. Vil du investere for kort sikt (1-3 år) eller langsiktig (10 år eller mer)? Tidsrammen vil påvirke hvilke typer investeringer som er best for deg.

Del 2: Etablering av økonomisk fundament

Før du begynner å investere, må du sørge for at du har et solid økonomisk fundament på plass.

  1. Etabler et nødfond: Ha minst 3-6 måneders levekostnader i en lett tilgjengelig sparekonto. Dette vil beskytte deg mot uforutsette utgifter og gi deg trygghet når du investerer.
  2. Betal ned høyrentegjeld: Før du investerer, er det lurt å betale ned eventuell høyrentegjeld, som kredittkortgjeld. Dette vil gi deg en garantert avkastning ved å spare på rentekostnader. En tommelfingerregel er at hvis du har rente høyere enn forventet avkastning, vil det alltid lønne seg å bli kvitt gjeld.
  3. Start forsiktig: Når du er ny, bør du alltid starte forsiktig. Ikke sett inn for mye penger før du er helt komfortabel med at alt er satt opp riktig, og du kjenner til hvordan innskudd og uttak fungerer. Innstill deg på at verdien kan gå opp og ned på kort sikt, men at på lang sikt er sannsynligheten høy for å tjene penger.

Del 3: Lær om ulike investeringsalternativer

Eksempler på ulike investeringsalternativene tilgjengelig:

  1. Aksjefond: Aksjer representerer eierandeler i selskaper. De tilbyr potensial for høy avkastning, men har også høy risiko. Nybegynnere bør investere i aksjefond, med et globalt perspektiv. Da følger man hele markedet, og er med på veksten i økonomien.
  2. Eiendom: Eiendomsinvesteringer innebærer kjøp av eiendom for å leie ut eller selge senere. Dette kan gi både inntekt og verdiøkning over tid.
  3. Råvarer: Råvarer inkluderer varer som gull, olje og korn. De kan være en måte å diversifisere porteføljen din på. For en nybegynner er det lurt å stå over disse investeringene.
  4. Rentefond: Ønsker du mindre risiko, kan det være lurt å kjøpe et rentefond. Gevinsten på sikt er forventet å være lavere, men du får en mer stabil avkastning uten store fall.
  5. Enkeltaksjer: Ønsker du å satse på en eller flere enkeltaksjer du har troa på, er dette mulig. Sannsynligheten for at du gjør det bedre enn alle andre som handler aksjer, er dog veldig lav. De fleste taper penger på å kjøpe enkeltaksjer. Dette er derfor ikke anbefalt som start.

For de fleste er aksjefond det enkleste å starte med.

Del 4: Sette mål og strategi

Nå som du har en forståelse av investeringsalternativer, er det på tide å sette klare mål og en investeringsstrategi.

  1. Sett mål: Definer klart hva du vil oppnå med investeringene dine. Ønsker du å spare til pensjon, kjøpe en bolig eller bare bygge formue? Dette påvirker tidshorisont og risiko. Hvis du planlegger å kjøpe hus neste 1-2 år. kan det være lurere å sette pengene på høyrentekonto.
  2. Bestem risikotoleranse: Vurder hvor mye risiko du er villig til å ta. Dette vil påvirke hvilke investeringer som passer for deg. Vært forberedt på at finanskriser kan forekomme, slik som i 2008 og 2020. Det viktige her er å sitte stille i stormen, og vente til markedet går opp igjen, uten å selge. Historisk sett har aksjemarkedet gitt ca. 10% årlig avkastning.
  3. Velg en investeringsstrategi: Velg om du ønsker å kjøpe mye på en gang, eller sette opp månedlig sparing. En god ide er å sette et månedlig trekk hver måned etter lønningen har kommet. Slik sikrer du jevn investering og sprer risiko. Å vente på at markedet skal gå ned for å kjøpe “billig” er sjeldent en god strategi.

Del 5: Åpne en investeringskonto

Nå er det på tide å åpne en investeringskonto. Dette kan gjøres gjennom en bank eller en investeringsplattform.

  1. Velg riktig konto: Velg en konto som passer for investeringsmålene dine, for eksempel en vanlig aksjesparekonto.
  2. Finn en megler: Hvis du ikke allerede har en, må du velge en investeringsplattform. Sørg for å sammenligne avgifter og funksjoner. En anbefalt populær investeringsplattform er klp.no, kron.no eller Nordnet.no. Velg den plattformen med de laveste avgiftene, f.eks. kan du kjøpe Global Indeksfond KLP billigst på klp sine hjemmesider.

Del 6: Begynn å investere

Nå er du klar til å begynne å investere penger.

  1. Les deg opp: Les grundig om de investeringene du vurderer. Vær forsiktig med å ta tips fra venner eller banken. Banken vil ofte anbefale det de tjener mest på, mens venner ikke nødvendigvis har gode forutsetninger til å gi deg gode råd. Se hva akademikere, professorer og andre eksperter anbefaler. Ikke stol på uproffe “guruer” på sosiale medier.
  2. Start med små beløp: Som nybegynner er det lurt å starte med små beløp for å lære og minimere risikoen. Sett inn 100kr, og se hvordan det gikk. Ta ut pengene for å se hvordan salg fungerer. Deretter kan du sette inn større beløp, eller månedlig investering.
  3. Opprett en investeringsplan: Lag en plan som inkluderer hvor mye du vil investere regelmessig. Jo lengre pengene sitter, jo mer vokser de. Å starte tidlig er derfor lurt. Definer et mål med pengene, om det er litt ekstra til pensjon, et større hus eller andre ønsker.
  4. Følg nøye med: Overvåk investeringene dine jevnlig, men ikke overreager på kortsiktige svingninger i markedet. Hold fast ved din langsiktige strategi.

Del 7: Lær og tilpass deg

Investeringer er en kontinuerlig læringsprosess. Fortsett å utdype deg selv og tilpass investeringsstrategien etter behov.

  1. Utdanning: Les bøker, ta online kurs, og følg økonomiske nyheter for å holde deg oppdatert om investeringsverdenen.
  2. Rebalanser porteføljen din: Juster porteføljen din etter endringer i livssituasjonen din og markedet.
  3. Konsulter en profesjonell: Hvis du føler deg usikker eller har komplekse økonomiske behov, kan det være lurt å søke råd fra en økonomisk rådgiver, i din bank. Vær oppmerksom på at banken ofte ønsker å selge dyrere produkter som de tjener mer på.

Del 8: Tålmodighet og langsiktighet

Husk at investeringer er en langsiktig prosess. Forvent ikke umiddelbare resultater.

  1. Hold fast ved din strategi: Unngå å selge under markedssvingninger. Hold fast ved din investeringsstrategi og tenk langsiktig.
  2. Feil er en del av læringen: Aksepter at du kan gjøre feil, og bruk dem som læringsmuligheter. Falt du for fristelsen ved å selge når markedet falt, og nå har det gått opp igjen? Ikke bekymre deg, gå tilbake til din gamle strategi og hold ved den.

Del 9: Avslutning og oppsummering

Investeringer er en viktig komponent i økonomisk planlegging, og det kan ta tid å bygge opp en vellykket portefølje. Start med en solid forståelse av grunnleggende prinsipper, sett klare mål og følg en strategi. Hold deg engasjert, lær kontinuerlig og vær tålmodig. Med riktig tilnærming kan investeringer hjelpe deg med å oppnå dine økonomiske mål og bygge en sikrere fremtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *