Er mye penger veien til lykke?

Spørsmålet om penger er veien til lykke har vært gjenstand for mange studier, og svarene er ofte mer nyanserte enn man skulle tro.

Sammenheng mellom inntekt og lykke

Studier har vist at det er en positiv sammenheng mellom inntekt og lykke, men forholdet er komplekst. For eksempel, en studie ledet av Matthew Killingsworth ved Wharton School viste at for de fleste mennesker, øker lykken med økende inntekt. Imidlertid, for en mindre lykkelig gruppe mennesker, stiger lykken med inntekt opp til et punkt (rundt 1 million årlig), hvor etter den ikke øker videre. For de som allerede er økonomisk velstående men ulykkelige, ser det ikke ut til at mer penger gir større lykke​​​

Forskning viser at det er en positiv, men relativt svak sammenheng mellom penger og lykke. De med mer penger rapporterer ofte om en høyere grad av lykke sammenlignet med de som har mindre, men denne effekten er ikke så stor som man kanskje ville forvente. Det antydes at penger gir muligheter til å leve sunnere og lengre liv, med færre økonomiske bekymringer, og å tilbringe mer tid med familie og venner. Men samtidig kan gleden over materielle ting bli redusert av at andre har kjøpt noe dyrere, og opplevelser som å gå en tur på fjellet blir ikke mindre gledelig selv om naboen drar til Bahamas​​.

Den hedoniske tredemøllen

En interessant aspekt ved denne sammenhengen er konseptet om den hedoniske tredemøllen. Det refererer til hvordan vi raskt tilpasser oss til endringer i vår økonomiske situasjon, som lønnsøkninger, og at lykkefølelsen vi opplever fra slike økninger kan avta raskt. For eksempel, studier har vist at lykkefølelsen fra en lønnsøkning kan halveres allerede etter et år. Det antydes også at myndighetene bør legge til rette for lykkelige borgere gjennom sikkert arbeid, lav kriminalitet, gode familie- og sosiale relasjoner, samt deltakelse i frivillig arbeid​​.

Å bruke penger på andre

Forskning tyder på at det ikke bare er hvor mye man tjener som er viktig, men også hvordan man bruker pengene. Bruk av penger på andre kan for eksempel føre til større lykke enn å bruke dem på seg selv. Dette understøttes av studier hvor deltakere som brukte penger på andre rapporterte om høyere lykkenivåer enn de som brukte penger på seg selv. Videre antydes det at det å bruke penger på opplevelser, som reiser og sosialt samvær med familie og venner, kan gi mer varig glede enn å bruke penger på materielle ting​​.

Det er også funnet at opplevelsen av kontroll over eget liv spiller en rolle for lykkefølelsen. I land som Norge, hvor velferdsstaten gir mange en følelse av kontroll og et sikkerhetsnett, rapporterer innbyggerne generelt om høyere lykkenivåer​​.

Arv eller arbeid

Studier viser også at det ikke bare er nivået av rikdom som er viktig, men også hvordan rikdommen er ervervet. En studie av ultrarike millionærer fant at de som hadde tjent sin rikdom gjennom arbeid og innsats, opplevde en større økning i lykke sammenlignet med de som hadde arvet sin rikdom. Dette indikerer at prosessen med å oppnå en drøm kan gi både økonomisk gevinst og lykke​​.

En annen interessant vinkel er forholdet mellom lykke, inntekt og mening i livet. Jennifer Aaker ved Stanford Graduate School of Business har pekt på at det å ha en følelse av mening er assosiert med mer langvarig velvære enn lykke alene. Dette kan være spesielt relevant for personer med lavere inntekt, hvor finansielle begrensninger kan tvinge frem en søken etter mening i deres situasjon​​.

Studier av Mayafolket i en fattig, landlig region av Yucatan, Mexico, fant ikke at rikdomsnivået var relatert til lykke, som deltakerne rapporterte høye nivåer av generelt. Dette antyder at ikke-materielle ting som læring, autonomi, respekt og sosial støtte kan forutsi opplevd velvære, selv i samfunn med lavere inntekter​​.

En begrenset effekt

Disse funnene tyder på at mens økonomisk velstand kan bidra til økt livstilfredshet og positiv affekt, er det ikke den eneste veien til lykke. Andre faktorer som sosiale relasjoner, følelsen av mening og måten rikdom erverves på, spiller også en viktig rolle. Det er også viktig å merke seg at selv om økt inntekt kan føre til økt lykke for mange, er det en grense for denne effekten, spesielt blant de som allerede er økonomisk velstående.

Samlet sett tyder forskningen på at mens penger kan bidra til lykke, er det viktig hvordan de brukes. Investeringer i opplevelser, tid med nære og kjære, og generøsitet overfor andre kan ha en sterkere og mer varig effekt på vår lykke enn simpelthen å akkumulere rikdom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *